0709-18 28 04

GUIDER

Tryckfiler & preflight

Här kommer några tips och förslag till dig som jobbar med layout av ett tryckoriginal. Om du är van i branschen eller har jobbat mycket med tryckerier har du säkert koll på det mesta redan, men för dig som nybörjare innehåller den här guiden en hel del viktig information.

Ladda ner våra Job options för InDesign

Ditt designprogram innehåller en funktion för att köra en preflight. Det är ett sätt att testa att ditt original är korrekt och kommer att fungera i tryck. Om du får felmeddelanden så kan du skumma igenom vår guide nedan:

Utfall och mariginaler

Utfall (och infall) på minst 3 millimeter.

Ingen maskin är helt perfekt och så länge pappersark är en organisk produkt kommer de att röra sig när de körs genom en tryckpress. Därför behöver dina bilder och grafiska element som ut till ”kanten” av din trycksak ett så kallat utfall på tre millimeter.

Bilden på din datorskärm behöver alltså ”fortsätta” tre millimeter utanför din design, ifall pappret rör sig i tryckprocessen. Annars är det stor risk att din trycksak får en vit rand mellan bilden och kanten, när den blivit renskuren i maskinen.

Av samma anledning ska du inte lägga ramar eller linjer närmare kanten än tre millimeter. Det kan se snyggt ut på skärmen, men när pappret rör sig kommer mariginalerna att ändras. Hur snyggt är ditt visitkort om ramen är en halv millimeter från högra kanten och tre millimeter från den vänstra?

Uppslag

Undvik helbilder på falska uppslag.

Det är riktigt snyggt att låta en bild täcka ett helt uppslag i en katalog eller tidning. På ett äkta uppslag, exempevis mittuppslaget, är detta inget problem – bilden på både högra och vänstra sidan sitter ihop i mitten. Om du skulle sprätta upp tidningen håller bilden ändå ihop.

Ett falskt uppslag är när två olika ark viks och sätts samman i produkten, men att de faktiskt inte sitter ihop med varandra i pappersfibrerna. Ett falskt uppslag är exempelvis mellan sida två och tre i en trycksak med åtta sidor.

Risken med falska uppslag är att bilden förskjuts några millimeter mellan sidorna. Det kan göra att en linje från höger till vänster bryts och hamnar lite för hög eller lågt på någon av sidorna. Det kan också innebära att du får en vit rand mellan sidorna. Det skulle givetvis förstöra ditt snygga uppslag.

Fråga oss om du är osäker på vilka uppslag som är falska.

Färger

Konvertera dina bilder till CMYK.

Din datorskärm jobbar med färgerna röd, grön och blå (RGB). Bilder på internet, från din mobilkamera och i din dator är därför oftast baserade på dessa färger. En tryckpress arbetar med färgerna cyan, magenta, gul och svart (CMYK). För att färgerna ska bli rätt i din trycksak behöver du därför konvertera alla bilder från RGB till CMYK.

För att färgerna i exempelvis din logga ska bli exakt rätt behöver du välja FOGRA39 (bestruket papper) eller FOGRA29 (obestruket papper) som färgprofil i ditt designprogram. Om din skärm är korrekt kalibrerad kommer loggan du ser framför dig motsvara det som kommer ut ur tryckpressen.

Upplösning

Alla bilder behöver ha minst 300 dpi (pixlar per inch).

Bilder i en dator är sammansatta av många små enfärgade pixlar, som tillsammans skapar det vi upplever som en bild. Om en bild inte innehåller tillräckligt många pixlar kommer vi att börja se ”fyrkanterna” i bilden – om vi gör den för stor.

Exempel: Ett frimärke som är 1 x 1 inch (25,4 millimeter) behöver innehålla 90.000 pixlar för att inte bli ”pixigt” i trycket (300 pixlar per inch). Om du tar samma frimärke och förstorar det till två meter brett, för att exempelvis sätta som reklam i en busshållplats, så kommer bilden att delas i enfärgade fyrkanter som är nästan sju millimeter breda.

Observera att stora original till exempelvis banderoller, fönsterdekor eller vepor kan skalas ner i procent.

Skärbanor & stansar

Rita dina skärbanor, för exempelvis en figurskuren dekal, som dekorfärg i ditt designprogram och döp dem till CutContour. Då vet vi hur vi ska använda dem i maskinen och din trycksak blir kalasbra när den är färdig.

Papper & materialval

Vi har bred kompetens och stor erfarenhet av olika papperssorter och materialval, så fråga oss om du är osäker på vad som skulle passa bra för din trycksak. Om du redan vet vilket papper du vill att vi använder så bör det framgå av din beställning.

Om du vill ha ett bestruket papper bör dina original vara färganpassade för FOGRA39 och om du vill ha ett obestruket papper ska du välja FOGRA29. Fråga oss om du är tveksam.

Carrier Print

Dåntorpsvägen 4
SE-136 50 Jordbro

Om Carrier

Vi har blivit ledande inom lager, logistik och distribution och finns idag etablerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Jönköping.

Carrier Transport

Carrier Garment Services

Safe Carrier Logistics

Carrier Print

Carrier Flytt